Två framtida resemål.

Ikväll satt jag och klickade runt lite på internet (för att undvika packning) och kom över en bild på ett bedårande vackert fjällandskap. Klickade vidare och fick reda på att det stället heter Jotunheimen, eller Jättarnas hem. Ett fjällområde i Norge som bland annat innefattar Några av Norges och norra Europas högsta berg. Fjällområdet ligger i Oppland och Sogn og Fjordane och består av sammanlagt 240 fjälltoppar som som sträcker sig minst 2000 m.ö.h. Häftigt om ni frågar mig.
När jag sedan klickar mig vidare (för att jag fortfarande inte är redo för att packa) dyker ett till namn upp. Folgefonna. Detta är namnet på en nationalpark i Norge (Foglefonna Nationalpark) men också namnet på glaciären Foglefonna. Av text och bilder att dömma är det en stor turiskattraktion sommar som vinter, och även här är det en obeskrivligt vacker miljö.
Jag är nöjd och glad över att jag sket i (sköt upp på) att packa och kom över detta istället. Hit ska jag. Inget snack.
Folgefonna


Jotunheimen
2011-07-24

Cirka två dagar har nu gått sedan Norge förvandlades från ett glatt land där solen alltid skiner till ett land under mörker och sorg. Än idag är det svårt att förstå att något så hatiskt har hänt våra älskade grannar. Jag har suttit i många timmar framför TVn och några till med näsan i tidningen och det är bara tomt på tankar hos mig. Jag kan fan inte förstå det, jag kan inte förstå hur en människa kan bära på så mycket hat att det blir möjligt att utföra handlingar av detta slag. Jag har funderat på hur en sådan människa fungerar? Om han ens gör det? Min första tanke var att han måste vara ordentligt psykiskt sjuk, men för att man faktiskt ska kunna planera allt detta och "lyckas" utföra det som är tänkt krävs det nog att man också är smart, vilket är ännu mer skrämmande. Värre måste det också bli. Inte nog med att denna man ville ha ihjäl dessa människor, han ville ha garanti på att dem skulle dö. I tidningarna står det att han använt sig av "dumdumkulor" som fungerar på så sätt att när dem trängts in i kroppen exploderar dem och åstadkommer mycket mer skada än vad en vanlig kula hade gjort. Dessa kulor är även mer träffsäkra, eftersom dem väger mindre. Han visste vad han ville och han såg till att det hände. DET är obehagligt. Enligt Aftenposten hade han planerat bombningar mot yttligare två byggnader i Oslo. Jag vet inte vad jag ska säga, det finns inget slut på gärningsmannens totala vansinne.
Varför tog det näst intill två timmar innan polisen dök upp på platsen? Hur många fler hade kunnat bli räddade om dem inte låtit gärningsmannen gå runt och skjuta hej vilt i över en timme? Och hur många fler offer har vi att vänta oss under ruinerna i Oslo centrum?
Jag sörger med alla drabbade, alla vars värld vändes upp och ner i fredags på grund av en mans tycke om en förändring. 

Utkast: Juli 19, 2011

Topp ett på listan av vanligaste samtalsämnen i mitt jobb på hemtjänsten är väder, helt klart (hur jäkla gott det är med kaffe är en stark tvåa). Och det är inte så svårt att förstå kanske?! Det är inga tackande ord som ges ut till naturens kraft direkt (och skulle det mot förmodan vara bra väder, är det för varmt för de äldre, så på så sätt är det hopplöst). Men för oss som kan simma krål i havet (även fast ingen riktigt kan kråla) och dricka saft på stranden i 25 plusgrader så är denna sommaren en klar besvikelse, jag tror jag talar för fler. Men det är tur vi har kaffet!

Och för att inte verka allt för bitter gör jag så gott jag kan för att jobba runt det semi-bra vädret.

Först hade vi midsommar (då det blåste storm och regnade)
Sedan hade vi helgen på Gotland. Nu var det visserligen sol med moln, men det var inget badväder. Inget bad, ingen sommar. (det var såklart skitkul ändå). 
Och så hade vi igår, då det också var blåsigt och dåligt presterat av moder jord. Och för en sådan dag och alla andra liknande att komma har jag tagit fram målarverkstaden.Och för er som bor i Malmö kan ni kanske skratta lite åt att jag skrev detta inlägg om dåligt väder just idag, då jag tillbringat min eftermiddag i Västra hamnen med Sara och en strålande sol.
Min fristad

Det finns ingen plats som denna.
Två trevliga dagar spenderade i stugan.

RSS 2.0